Kitap Önerileri 7- İnsan Ne ile Yaşar



 İnsan Ne ile Yaşar



''İnsan Ne İle Yaşar?'' Leo Tolstoy'un 1885 yılında yazdığı kısa hikayesidir. Kitabın ana kısmını bir ayakkabıcı olan Simon ile Mikail'in öyküsü oluştururken, Diğer Öyküler kısmında bir kralla keşişin öyküsü (Üç Soru), Hindistan'da Surat adlı bir kahvehanede geçen bir olay (Surat Kahvehanesi) ve son olarak Pahom adlı bir köylünün toprak sevdası (İnsana Ne Kadar Toprak Gerek?) yer alır.

Simon basit bir ayakkabı tamircisidir ve bir gün evden deri olmaya çıkar. Ne yazık ki eli boş döner evine; Mikail hariç. Büyük bir mutsuzluk ve umutsuzluk içinde evine dönerken yolun kenarında tapınağın önünde çırılçıplak oturmuş Mikail'i görür ve evine alır. Ancak Mikail sıradan birisi değildir; Tanrı tarafından cezalandırılmış bir melektir. Cezası sonlandığında Mikail tekrar göğe alınır ama gitmeden önce kendisinin almış olduğu ve verdiği ders 'sevgi'dir. İlle de sevgi, ille de sevgi. Her şeyin çözümü ve güzel bütün her şeyin kaynağı sevgi.

Tolstoy insanın varoluşunu, yaşama sebebini, yaşama şeklini, varoluş kaynağını, nereye koştuğunu, nasıl koştuğunu sorar, düşündürür, örneklendirir ve yanıtlar. 7'den 70'e okunması gereken bir hikaye sunar önümüze. İnsanın derinlerinde sorduğu, sormak istediği sorulara felsefi yaklaşımıyla ayna tuttuğu gibi, sanatsal açıdan da okuyucusuna doyurur.








ESERİN KÜNYESİ

YAZARI:    TOLSTOY

SAYFA SAYISI:     105

YAYINLANDIĞI YIL:    2016

KİTABIN TÜRÜ:    HİKAYE




TOLSTOY KİMDİR?

Lev Nikolayeviç Tolstoy, 1828 yılında doğup 1910 yılında ölen Rus filozof, pasifist, eğitim reformcusu, kısa öykücü ve yazardı. Zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen yazar çocuk yaşlarda önce annesini ardından babasını kaybetmiş ve yetim büyümüştür. Kimi kaynaklarda ''kont'' unvanı taşıdığı ve ünlü eseri Savaş ve Baıtş'ta anlattığı köşk figüründe ailesinin köşkünden bahsettiği dile getirilmektedir. Eğitim için gittiği Moskova'da okuduğu Fransız  yazarlardan (Voltaire ve Rousseau) oldukça etkilenen yazar, ilk eseri olan Çocukluk'u bu sıralarda yazmış ve eğitimine çeşitli olaylar yüzünden ara vermek zorunda kalmıştır. Hayatının çoğu döneminde gelgitler, ruhsal çöküntü ve buhranlar yaşayan yazar, mutlu bir şekilde devam eden evliliği süresince ortaya çıkardığı bu ,l, dev eserden sonra tekrar depresif bir yapıya bürünmüştür. Öyle ki çoğu edebiyat tarihçisinin söylemlerine göre Savaş ve Barış'ın popülerliği ve kazandığı başarı arttıkça Tolstoy bir o kadar üzülüp, ağır depresyonlar geçirmiştir. Özel mülkiyet ve din konularında radikal fikirleri öne süren yazar din konusunda yazdıkları yüzünde n Ortodoks kilisesi tarafında aforoz edilmiş, mülkiyet konusundaki kararları nedeniyle de ailesiyle arası açılmıştır. 
Ayrıca halkı eğitme amacıyla yazılar yazmış olan bir yazarın din, siyaset, devlet ve sosyo kültürel durumlar üzerine de oldukça yazısı bulunmaktadır. Hayatını yaşamı anlamaya ve insanoğlunun acılarını elinden geldiği kadar en aza indirmeye çalışarak geçiren yazar, özellikle Rus köylüsünün yoksulluğuna çok üzülmüş ve hayatının ilerleyen dönemlerinde bütün servetini köylülere dağıtıp onlar gibi yaşamaya başlamıştır. Değiştirdiği hayat şartlarına veya hayatı boyunca değişen tüm duygu ve düşüncelerine karşın değişmeyen tek tutkusu yazmaya karşı olan tutkusudur.



KİTAP TASARIMI


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AÖF İLAHİYAT DERSLERİNE NASIL ÇALIŞILIR? (5 MADDE)

AÖF SOSYAL HİZMET DERSLERİNE NASIL ÇALIŞILIR? (5 MADDE)

Öneri Yabancı Şarkı Listesi (10)