SOSYAL HİZMET SORULARINIZ;
Merhabalar :) öncelikle kendim hakkında kısa bilgi vereyim,
İstanbul'da Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde sosyal hizmet lisans okuyorum. 3. sınıfım henüz okulu bitirmedim. Ona göre istediğiniz soruyu (bölüm, dersler, çalışma olanakları, tercih, sıralama, üniversiteler) sorabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olurum :)
Ben en çok sorulan soruların cevaplarını yazmak istiyorum ilk olarak:
Sosyal hizmet 4 yıllık (lisans), sosyal hizmetler ise 2 yıllık (önlisans) bölümdür. İkisi tam olarak aynı şey değil yani. Ben lisans okuyorum ama ön lisans bölümü hakkında da az çok bilgiye sahibim o yüzden aklınıza takılanları sorabilirsiniz.
Sosyal Hizmet: Sosyal Hizmet Lisans Programının amacı, sürdürülebilir insani ve toplumsal gelişme için sosyal adaletin ve insan sağlığının gelişimine katkıda bulunabilen, sosyal kurumların ve sosyal politikaların gücünü ortaya koyabilen, çağdaş ve evrensel nitelikte bilgi ile donanımlı, yetkin sosyal çalışmacılar yetiştirmektir.
NERELERDE ÇALIŞABİLİRİZ?
Sosyal Hizmet Lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, “Sosyal Çalışmacı” unvanı alırlar. Sosyal çalışmacılar,
Başbakanlık,
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,
Sağlık Bakanlığı,
Milli Eğitim Bakanlığı,
Adalet Bakanlığı,
Kalkınma Bakanlığı,
Milliği Savunma Bakanlığı,
İçişleri Bakanlığı,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bu bakanlıkları bağlı kurum ve kuruluşlar ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, okullarda, dershanelerde, çocuk bakım yuvalarında, kreş ve gündüz bakım evlerinde, ana okullarında, yetiştirme yurtlarında, huzur evlerinde, toplum merkezlerinde, kadın sığınma evlerinde, engelli rehabilitasyon merkezlerinde, yaşlı dayanışma merkezlerinde, sokak çocukları merkezlerinde, ergen danışma merkezlerinde; sağlık ocakları ve hastanelerde, diyaliz merkezlerinde, aile planlaması ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde, okullarda, mesleki eğitim merkezlerinde, cezaevlerinde, çocuk mahkemelerinde, çocuk eğitim evinde, rehabilitasyon merkezlerinde, ruh sağlığı kurumlarında, emniyet müdürlüklerinin çocuk bürolarında, nüfus planlaması ile ilgili kuruluşlarda, yerel yönetimler ve bağlı birimlerinde, kriz merkezlerinde, sivil toplum örgütleri ve vakıflarda, sanayi kuruluşlarının insan kaynakları birimlerinde istihdam olanaklarına sahiptirler. Ayrıca Sosyal Hizmet bölümü mezunları özel kreş ve gündüz bakım evi ile huzur evi açma hakkına da sahiplerdir.
Kaynak: Anadolu Üniversitesi Web Sitesi
eveet, bu ön bilgileri okuduktan sonra artık sorularınızı sorabilirsiniz :)
eveet, bu ön bilgileri okuduktan sonra artık sorularınızı sorabilirsiniz :)
Merhaba, ben de sosyal hizmet öğrencisiyim bölümün tamamen ingilizce bu sene hazırlık bitirdim asıl zorluk şimdi başlayacak ve biraz korkuyorum tamamen ingilizce olmasından ve psikoloji olmadığı için sosyal hizmeti tercih ettim tabi ki mutluyum inşallah ÇAP nasip olur :) Ben nasıl aktif olabilirim kendimi geliştirebilirim ? Daha okuduğum bölümün tanımını yapamıyorum sorulduğunda kalıyorum öyle kimleri okumalıyım nereye katılmalıyım yardımcı olursan sevinirim :)
YanıtlaSilMerhaba :) zaten hazırlık sınıfında sosyal hizmet dersi almadığın için tanım yapamaman normal bence. Okunması gereken türkçe kitap zaten pek yok, çoğu çeviri yani. Ama yine de aklıma gelen Aziz Şeker var, biz onun kitaplarından araştırmalar yapıyorduk. Zaten 1. sınıfta derslerini güzel bir şekilde takip edersen yeterli olur diye düşünüyorum. Ayrıyeten kongreler seminerler vs. oluyor bunları takip ederek katılabilir, kendini geliştirebilirsin. Bölümün dersleri zor değil tedirgin olmana gerek yok :)
YanıtlaSilGüzel bir blog sayfası, başarılarınızın devamını dilerim :)
YanıtlaSilTeşekkürler :)
SilMerhabalar ben şuan açıköğretim sosyoloji birinci sınıftayım ikinci üni olarak çocuk gelişimi okumak istiyorum çünkü lisede de çocuk gelişimi bitirdim ama araştırıp öğrenince ikinci üni bölümlerinde çocuk gelişimi yokmuş aklıma şimdi sosyal hizmetler okumak istiyorum ilahiyatta var ama kararsız kalıyorum sosyolojiyle beraber yürütülebilir miyim bilemiyorum
YanıtlaSilMerhaba, açıkçası ben de 2 üni okuyorum ama pek zorlanmıyorum, dersleri geçebiliyorum. Ama bu okumayı sevdiğimden kaynaklanıyor. Eğer vakit ayıramayacaksan hiç girişme derim sonuçta aöf kitaplarını biliyorsundur :) açıktan sosyal hizmet okumaktansa ilahiyat okumak daha mantıklı geliyor bana, ama yine de ne yapmak istediğine bağlı okuduktan sonra. İsteğin hayalin neyse ona göre detaylı bir araştırma yap derim..
YanıtlaSilTeşekkür ederim İstanbul üniversitesinde kitap verilmediği için ikinci gözümü korkutuyor ama nedense çok istiyorum bu arada teşekkür ederim :)
Silanadolu üniversitesi'nde kitap veriliyor :) eğer yine de ist. üni istiyorsan internetten ders kitapları veya videoları ile çalışabilirsin
SilMerhaba, ben bu sene sosyal hizmet 1. Sınıf olacağım daha ilk seneden staj yapabilir miyim? Nerelerde yapabilirim yapabiliyorsam ? Boş durmayı sevmiyorum, bir de katılabileceğim gruplar biliyor musun?
YanıtlaSilMerhaba, eğer tanıdık biri varsa anca öyle yapabilirsiniz diğer türlü zor yani. Grup derken ne gibi
SilSosyal hizmet öğrencileri aktif gruplarda ama ben henüz bilmiyorum katılmadım öyle topluluklara, okul harici bir yerler önerir mizin
SilGrup derken hala tam olarak neyi kastettiğinizi anlamadım ama vakıflara vs. üye olabilirsiniz. Tabi ki böyle şeyleri yapmanız lazım öneririm
Sil